Boende
www.halsingegardar.se
Start Boende Bilder Länkar

 


Bo på Hälsingegård

Välkommen att bo på hälsingegård!

Från och med sommaren 2003 erbjuds kulturhistoriskt boende vid fem hälsingegårdar. Gästen får här uppleva en genuin gårdsmiljö med dokumenterade och bevarade kulturhistoriska värden.

Gårdarna och de olika boendeformerna är sinsemellan mycket olika, vid alla speglas hälsingegårdarnas tradition och egenart. Boendet kan vara inrymt i sängstugan, pigkammaren eller i en stor mangårdsbyggnad. Här finns privathemmets atmosfär och karaktär.

Oljons är en trebyggd gård med levande lantbruk belägen intill Karlsgården som är en gammal väl bevarad hälsingegård från 1700-talet. Gårdarna i byn Bondarv ligger tätt och ger en god bild av hur byarna kunde se ut före laga skifte. Gårdstunet har behållit sin karaktär från 1800-talet med välbevarade byggnader prydda med Järvsöbrokvistar. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1836 och där bor gårdens folk i tre generationer.

I samband med införandet av de första semesterveckorna på 1930-talet startade boendeverksamheten på gården. Rum inreddes i gårdens hus, sängar och möbler snickrades och textilier vävdes och syddes. I tjugo år var Oljons ett STF Semesterhem, trivsamt och välbesökt innan det stängde 1952. Idag är det öppet för gäster igen. De charmiga rummen i den gamla portliderbyggnaden (1727) är välbevarade och fräscha. Dock är de gamla turistsängarna utbytta mot nya sköna sängar. Om våra gäster önskar visar och berättar vi om gårdens historia samt tipsar om andra sevärdheter.

 • Öppet maj-september
  - 17 bäddar i en- till fyrbäddsrum
  - Sänglinne, handdukar och morgonrock ingår
  - Dusch och WC i separat byggnad
  - Frukost ingår
  - Pris första natten 550 kr/bädd följande nätter 375 kr/bädd


Start ] Boendefakta ]

Skicka e-post till kontakt@oljons.nu med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Copyright © 2003 kontakt@oljons.nu
Senast ändrad: 12 August 2008